查看更多:专题集锦

Passage Three

Priscilla Ouchida’s “energy-efficient” house turned out to be a horrible dream. When she and her engineer husband married a few years ago, they built a $100,000, three-bedroom home in California. Tightly sealed to prevent air leaks, the house was equipped with small double-paned (双层玻璃的) windows and several other energy-saving features. Problems began as soon as the couple moved in, however. Priscilla’s eyes burned. Her throat was constantly dry. She suffered from headaches and could hardly sleep. It was as though she had suddenly developed a strange illness.

Experts finally traced the cause of her illness. The level of formaldehyde (甲醛) gas in her kitchen was twice the maximum allowed by federal standards for chemical workers. The source of the gas? Her new kitchen cabinets and wall-to-wall carpeting.

    The Ouchidas are victims of indoor air pollution, which is not given sufficient attention partly because of the nation’s drive to save energy. The problem itself isn’t new. “ The indoor environment was dirty long before energy conservation came along,” says Moschandreas, a pollution scientist at Geomet Technologies in Maryland. “Energy conservation has tended to accentuate the situation in some cases.”

    The problem appears to be more troublesome in newly constructed homes rather than old ones. Back in the days when energy was cheap, home builders didn’t worry much about unsealed cracks. Because of such leaks, the air in an average home was replaced by fresh outdoor air about once an hour. As a result, the pollutants generated in most households seldom built up to dangerous levels.

31. It can be learned from the passage that the Ouchidas’ house ________.

    A) failed to meet energy conservation standards

    B) was designed and constructed in a scientific way

    C) is well worth the money spent on its construction

    D) is almost faultless from the point of energy conservation

 

32. What made the Ouchidas’ new house a horrible dream?

    A) Lack of fresh air         B) Gas leakage in the kitchen

    C) The newly painted walls   D) Poor quality of building materials

 

33. The word “accentuate” (Line5, Para. 3) most probably means “_________”.

    A) worsen      B) relieve   C) improve   D) accelerate

 

34. Why were cracks in old house not a big concern?

    A) Because environmental protection was given top priority

    B) Because indoor cleanliness was not emphasized

    C) Because they were technically unavoidable

    D) Because energy used to be inexpensive

 

35. This passage is most probably taken from an article entitled “_______”.

    A) Energy Conservation     B) Air Pollution Indoors

    C) House Building Crisis    D) Traps in Building Construction

 

试题分析:

本文是一篇科普说明文,以Priscilla Ouchida的节能房屋最终成为梦魇的事例,阐述了室内空气污染问题,并分析了原因。

31. D 推断题  解题的依据是文章第一段中“Tightly sealed to prevent air leaks, the house was equipped with small double-paned (双层玻璃的) windows and several other energy-saving features.”。选项A、B、C文中都没提到。

32. A 推断题  根据文中第二段“The level of formaldehyde (甲醛) gas in her kitchen was twice the maximum allowed by federal standards for chemical workers.”,可以推断出室内空气甲醛含量超标,新鲜空气不足正是房屋主人患病的罪魁祸首。

33. A 词汇题  根据该词出现的上文语境“The indoor environment was dirty long before energy conservation came along”,可以推测出该词应是“恶化,加剧”之意。

34. D 细节题  文章最后一段中“Back in the days when energy was cheap, home builders didn’t worry much about unsealed cracks.”与选项D表达一致。

35. B 主旨题  全文主要围绕节能造成室内污染的问题展开论述,所以选项B最能概括主题。



上一页 1 2 下一页

下载此内容:阅读攻略-2001年1月CET4阅读真题解读(三).docx(Word 文档

相关信息:

阅读攻略-2001年1月CET4阅读真题解读(二)

Passage TwoEngineering students are supposed to be examples of practicality and rationality, but when it comes to my college education I am an idealist and a fool. In high school I wanted to be an ele...(查看全文

阅读攻略-2001年1月CET4阅读真题解读(一)

Passage OneDogs are social animals and without proper training, they will behave like wild animals. They will soil your house, destroy your belongings, bark excessively, fight other dogs and even bite...(查看全文

阅读攻略-CET阅读理解命题方式及应试对策

阅读理解是大学英语四、六级考试中的一个重要组成部分,所占分数的比例也最高,因此也直接关系到考生能否通过考试或取得优异成绩。那么,如何提高阅读理解水平,进行针对性的复习呢?兵法云:知己知彼,百战不殆。在...(查看全文

阅读攻略-CET阅读理解障碍形成原因及备考策略

CET考试的阅读理解部分占分比例较高,是考生通过考试及取得高分的关键。而对于这部分的内容,考生往往感到自己对短文中出现的词句似乎都很熟悉,但却不能完全明白作者所要表达的意思,解题的正确率也不高。实际上,这...(查看全文

阅读攻略-CET阅读长难句分析(四)

四、改变语序改变语序主要指倒装句式。这种打破相对固定的常规次序的做法,或是为了强调句子的表达意义重心,或是强调一种表达语气,如虚拟语气、否定语气等。这些句子往往和一些副词、连词相关,有明显的标志。例如...(查看全文